Close

Upoznajte moje vrste meda i proizvode od meda

Med (kestenov, lipov i med od kupina)

Kestenov med je najspecifičniji od svih poznatih vrsta meda. Njegova tamno-crvena boja i intenzivan okus, koji može okarakterisati kao gorak, čine ga lako prepoznatljivim. Sadrži najviše minerala od svih vrsta meda. Med od kestena ima svojstva blagog antiseptika i pogodan je za primjenu kod problema sa probavnim organima. Takođe, poznato je da kestenov med pomaže kod jačanja srčanog mišića.

Proizvodnja kestenovog meda spada među najzahtjevnije u pčelarstvu. Razlog za to je ograničeno područje za ispašu pčela (šume kestena nisu toliko zastupljene kao druge kulture), kao i zbog vremenskih uslova. Med od kestena se teško kristalizuje, uprkos visokom procentu polena.

Med od lipe je bistar, ugodnog mirisa i blagog okusa. Olakšava simptome prehlade, upala disajnih i probavnih organa te nekih bubrežnih oboljenja. Pomaže kod izbacivanja štetnih materija iz organizma jer poboljšava metabolizam. Smiruje grčeve i pomaže pri iskašljavanju. Med od lipe je prepun korisnih minerala (kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum itd.)

Pčelarstvo smatra da je proizvodnja meda od lipe jako delikatna, jer cvjetanje lipe traje 15 do 20 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova. Nekada se dogodi da cvjetanje lipe završi nakon sedam dana, što otežava ispašu pčela.

Med od kupina je svijetle boje, kiselkastog okusa i blagog mirisa. Bogat je organskim kiselinama, vitaminom C i mineralima. Može se koristiti kao dodatak čajevima i osvježavajućim pićima. Poznato je da kupine jačaju imunitet, snižavaju holesterol, štite jetru i čiste krv. Med od kupina je dobar antioksidans i pomaže kod bolesti respiratornih organa.

Bagremov med

Bagremov med je najsvjetliji. Blagog je okusa i idealan je kao zaslađivač. Sadrži malo polenovog praha pa ga mogu jesti i ljudi koji su alergični na polen. U odnosu na ostale vrste meda, bagremov med se sporo kristališe (i do tri godine). Razlog za ovo je visoka koncentracija prirodnog šećera – fruktoze u njegovom sastavu. To ga čini pogodnim za korištenje kod dijabetičara. Pomaže u smanjenju napetosti i kod nesanice. Miris bagrema u cvatu je neodoljivo privlačan pčelama, te samo njegov polen skupljaju. To ga čini najčistijim i najcijenjenijom vrstom meda u pčelarstvu.

Livadski med

Livadski med nema specifičnu biljku koja mu daje aromu, nego njegov ukus i boja variraju u zavisnosti od sastava cvijeća na livadi. Najčešće je slatkog okusa. Pomaže kod problema digestivnog sistem, bolesti bubrega i pluća, kao i problema srca i krvnog sistema. Sa obzirom na visok procenat vitamina, pomaže kod umora i prehlada. U pčelarstvu se livadski smatra kao najkompleksnija vrsta meda, upravo zbog raznovrsnosti njegovog sastava.

Med i sjeme koprive (ŽELJEZO I ZDRAVLJE)

Med sa sjemenom koprive je naročito poznat po tome što djeluje u jačanju imuniteta i čišćenju krvi. Pored toga, vrlo je izraženo i djelovanje protiv infekcije urinarnog trakta, a preporučljiva je i za probleme sa varenjem i digestivnim traktom. Treba istaći da je ovaj med sadrži izuzetnu koncentraciju željeza, koji se lako apsorbuje, što je jako važno u lječenju i prevenciji anemije, odnosno malokrvnosti. Svojstvo meda da čuva svojstva namirnica je u ovoj kombinaciji posebno izražen, a zahvaljući prijatnom ukusu, lako ga uzimaju i oni koji ne vole koprivu u čaju ili soku.

Med i cimet (BOMBA ZDRAVLJA)

Mješavina koja važi za pravu “bombu zdravlja” jeste med sa cimetom, biljkom poznatom po antiseptičkim i antibaktericidnim svojstvima. Medicinska istraživanja pokazala su da kombinacija meda i cimeta ublažava tegobe u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave i prehlade, artritisa, zadaha izusta, a sprječava i liječi akne i bubuljice. Med i cimet čiste probavni trakt od parazita i bakterija koje usporavaju varenje i uzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Redovna upotreba povećava životnu energiju, daje osjećaj zadovoljstva i spokoja.

Med i polen (ELIKSIR MLADOSTI)

Od davnina polen privlači pažnju tradicionalne medicine i uveliko se koristi kao terapijsko sredstvo za lječenje mnogih bolesti. Polen sadrži 240 korisnih supstanci, a koje organizam koristi u normalnom toku biohemijskih procesa. Takođe, polen sadrži 50 biološki aktivnih supstanci: bjelančevine, minerale, skoro sve vitaimne, antibiotike, biljne hormone, enzime i mnoge druge elemente, koji predstavljaju pravo blago za čovjeka. Polen blagotvorno djeluje na metabolizam, uključujući ukupnu aktivnost želuca. Za muškarce koji boluju od slabe prostate je nezamjenljiv, dobar izvor proteina, vitamina, aminokiselina. Koristi se i za jačanje imunog sistema kod djece i odraslih, vraća snagu, poboljšava probavu, djeluje protiv anemije i niza drugih stanja organizma.

Med i kurkuma (ZLATNI MED)

Kurkuma u kombinaciji sa medom je odličan prirodni lijek. Posjeduje jako protivupalno, antikancerogeno i antioksitativno djelovanje, koje ne samo da uništava bakterije koje izazivaju bolesti, već promoviše i prirodnu odbranu. Za to je zaslužan osnovni elementkurkume – kurkumin.Mješavina nema negativan efekat na crijevnu mikrofloru, već naprotiv, konzumiranjem se značajno poboljšava varenje i povećava se aktivnost korisne flore u crijevima. U Ajuverdi je ovo tradicionalni lijek protiv prehlade i zato se preporučuje uzimanje ove smjese kod prvih simptoma. Preporučena dnevna količina kurkume je 3 do 10 grama.

Tu sam i za savjete o korišćenju

Za lak i brz kontakt popunite formu na KONTAKT stranici

ili me pronađite na Facebook-u.